Защитена местност и водопад Докузак-Странджа

12345

Водопад Докузак е малък, но въпреки това изключително атрактивен за туристите, носещ името на едноименната река, течаща в сърцето на Странджа. Водопадът се намира на около 1 км. от с. Стоилово, Община Малко Търново и на около 80 км от най-близкия областен град Бургас.

Там, където падат пенливите води на водопада се е образувало малко езерце. Можете да се радвате на студената и бистра вода, на тишината, птичите песни, ритмичното потракване на кълвачите и на красотата на природата.

В превод от турски името Докузак означава „девет извора“. Реката, на която е разположен водопадът, извира от девет непресъхващи карстови извора.

През 1991г. е обявена за защитена местност Докузак. Тя обхваща площ от 5 хектара и е също така известна като единственото находище в България на застрашения от изчеване кримски чай.

Защитената местност Докузак е обявена с цел опазване на естествено находище на кримски чай. Тук се намира най-компактното от разпръснатите в околността негови естествени находища. Опитите за изкуственото му размножаване са успешни – това дава 81 възможност да се възстанови разпространението му и да се използва като чудесен тонизиращ чай.

На 200 м. от водопад Докузак започва една от най-популярните екопътеки в природния парк – Странджанска горска пътека. Пътеката е първата интерпретативна пътека в природния парк с модули и табели с интересна информация за биоразнообразието.
Започва на около 200 м преди водопада Докузак, вдясно от пътя М. Търново - с. Стоилово. 

Коментари (0)


This thread has been closed from taking new comments.