Античен и средновековен град „Акве калиде-Термополис”, банята на Сюлейман Великолепни

Банята на Сюлейман ВеликиБанята на Сюлейман ВеликиБанята на Сюлейман ВеликиАкве КалидеАкве Калиде

Балнеокомплексът е с площ 6 декара, в посока север-юг дължината му е 86 метра. Това го прави един от най-големите в света. Заради лековитите минерални извори Аква Калиде – Термополис е просъществувал без прекъсване векове наред. Падали са империи, сменяли са се цивилизации, но в тракийската, римската, византийската, османската и българската епохи хората не са спрели да посещават мястото. Заради този постоянен интерес, около банята е възникнал цял град.

„Акве калиде – Термополис” възниква около топлите минерални извори още в тракийско време в І-во хилядолетие преди Христа, когато траките превръщат горещия извор в най-почитаното светилище на Трите нимфи. Легендата за Tрите нимфи носи слава и голяма популярност на града дори и през римската епоха. Множество исторически източници сочат топлите извори в града като едни от най-добрите в целия свят. Градът се е отличавал с изключителна красота и богатство. През ХVІ век султан Сюлейман Великолепни оценява лечебните качества на водата на това място и изгражда изключително модерен за времето си хамам (турска баня).   По времето на император Траян наблизо е изграден римският път Виа Понтика и край баните е построена пътната станция Акве Калиде.

През късното средновековие Акве Калиде става известен като Терма или Термополис (от гръцки – топъл град).  През VI век древното селище вече е с разширени бани и изградени крепостни стени. Лековитите извори на Акве Калиде са посещавани от едни от най-известните владетели по тези земи - Филип II Македонски, Юстиниан I, хан Тервел, Константин IV. Съпругата на император Тиберий II, Анастасия успешно се излекува в Термополис и в знак на благодарност подарява императорската си мантия на местната църква. По време на Кръстоносните походи през XIII в.  латинските рицари се настаняват в топлите бани на Терма.

Разкопките при „Акве Калиде“ през последните няколко години доведоха до уникални и изключително любопитни открития. Археолозите откриха  крепостната стена на града и северния вход към нея, както и  8 помещения в източното крило на банския комплекс, където са били разположени вероятно магазините и кухненските помещения. Разкрита е и уникалната за времето си отоплителна система – специални глинени тръби, по които върви топлият въздух от каналите с гореща вода и отоплява каменните плочи на пода.  Открит е двустъпален басейн с мраморни цокли, който е един от най-ранните в древните бани.

Разкопките разкриват и пет оловни печата, с които са били подпечатвани документи от кореспонденцията на високопоставени военни и административни лица през Х-ХІ век. Те са доказателство, че крепостта е имала важно военностратегическо и административно значение на главния път през Балкана от север към византийската столица Константинопол. Открит е и малък бронзов печат с латински надпис, който вероятно е свързан с престоя в средновековната крепост и баните на латинските рицари на Хенри Фландърски през 1205г.  Сред археологическите находки са над 200 антични монети, накити и култови предмети. Най-ценни сред тях са: тракийска култова брадвичка от сребро, камея от пръстен с гравиран царски орел, сребърен медальон с изобразен Св.Георги и обеца.  Любопитен факт е, че 2/3 от монетите са автономни бронзови монети, сечени в близките антични градове Аполония – Созопол и Месембрия – Несебър. Очевидно е, че въпреки честите военни спречквания между тях, гражданите им еднакво ценяли лечебните извори на Аква Калиде и почитали техните покровителки – Трите нимфи.

Банята на Сюлейман Великолепни в археологическия комплекс Акве Калиде ще е готова да посрещне първите си туристи още това лято. Сградата е изцяло реставрирана като точно е спазена оригиналната и визия. Облицована е с мрамор и характерната за Ориента керамика. Автентичността и се допълва и от естествено и художествено осветление.

Идеята на Община Бургас е целият културно-исторически обект да се превърне в модерна туристическа атракция с културен център. Над античните разкопки се изграждат модерни пасарелки, по които туристите да преминават. В процес на работа е изграждането и на малък амфитеатър със стъклен под, който е разположен точно пред банята на Сюлейман. Вътре в самата сграда, която ще бъде превърната в музей, посетителите ще стават свидетели на 25 минутен филм, който ще е изграден на базата на 3D мапинга. Той ще повежда туристите на една виртуална разходка във времето от траките и легендата за Свещения извор на трите нимфи-целителки, през римската епоха до времето на Сюлейман Великолепни.

 

Коментари (0)


This thread has been closed from taking new comments.