Остров Света Анастасия-обгърнат в загадъчност и мистичност

Остров Света АнастасияОстров Света АнастасияSt. Anastasia IslandОстров Света АнастасияОстров Света АнастасияОстров Света АнастасияСтаята на светицата в музеяОткрита сценаМанастирско сладко от зелени смокиниОстров Света АнастасияИконостас след реставрациятаДвойна стая в голямата манастирска сградаОстров Света АнастасияОстров Света АнастасияОстров Света АнастасияОстров Света Анастасия

Остров Света Анастасия се намира на 6,5 км югоизточно от Бургас, между нос Света Анастасия и нос Атия. Островът е изграден от вулканични скали, висок е 12 метра, площта му е 0,022 кв.км. ориентиран в посока север-юг и достига до 10м. надморска височина. Теренът е с лек наклон падащ на юг. В югозападния край е изграден малък мостик за обслужване на територията.

Между 1945 и 1990 г. островът носи името Болшевик. Островът е обгърнат в загадъчност и мистичност, за него се разпространяват легенди. През 1924 г. островът е превърнат в затвор, здравите каменни стени на бившия манастир се превръщат в яка затворническа крепост за политически затворници. След 1944 г. мрачния затвор е преобразуван в музей, а островът получава името Болшевик, с това име е известен и днес, макар, че след демократичните промени му връщат старото име Света Анастасия.

Днес островът е напълно обновен, облагороден и достъпен, готов да приеме посетители от май 2014 г., да разкаже за своето многопластово минало, за духовния си заряд, за легенди, свързани с пиратски посещения и заровени съкровища. След реконструкцията на острова и превръщането му в туристическа атракция на острова са представени следните обекти:
• Експонирана археология
• Музейни сбирки: за историята на острова, за археологическо наследство намерено на острова и в акваторията около него, за историята на Бургаския залив и другите острови – препратка към подобни обекти и маршрути, религиозно – историческа експозиция – фрагмент от по-цялостно представена експозиция за четирите български острова: Света Анастасия, Свети Иван, Свети Кирик и Юлита и Свети Тома.
• Експониране на манастирската обител и запознаване с манастирските сгради;
• Експониране на църковната сграда
• Експониране на природни скални феномени „Дракон”, „Вкаменен кораб”, „Входна врата”, „Гъба” посредством площадки за наблюдение – активно и пасивно – посредством въвеждане на програми за интерпретация и анимация;
Има създадени условия за настаняване и хранене, свързани със специфични характеристики на мястото като дух и атмосфера на интериора и екстериора.

Островът предлага самостоятелна сграда с три спални, която се отдава под наем като цял обект за едно и/или две приятелски семейства. Жилищна единица – тип “монашеска стая“ за един или двама обитатели.
Ресторант „100 години назад” за 35 души с кухня и възможност за индивидуално и/или групово хранене. Дегустация на храна или напитка, свързана с монашеския живот – Лекарна.

 

Коментари (0)


This thread has been closed from taking new comments.