Лечебна кал и луга-Бургас

Лечебна кал и луга-БургасЛечебна кал и луга-БургасЛечебна кал и луга-Бургас

Басейните с лечебна кал и луга са разположени в южната част на Атанасовското езеро и представляват най-големият безплатен „СПА център“ на открито в страната. Мястото е познато на всички жители на Бургас, а през последните години все повече и на гостите на града. Добиването на калта и лугата се прави по природосъобразен начин и не вреди на обитателите на езерото. Черната кал е доказано средство за облекчаване и лечение на различни заболявания.

Същността на калолечението е комплексно въздействие върху цялата периферна нервна система. Топлинните й свойства разширяват съдовете и отварят нови капиляри. Така намаляват отокът и болката, зарастват и се заличават белези от рани, подобряват се обменните и регенерационните процеси. Освен че лекува, калта разкрасява и подмладява, защото през кожата преминават калций, йод, фосфор и др. Лекува почти цялата гама от кожни болести, артрити, дискови хернии, гинекологични проблеми, плексити. Противопоказна е само при туберкулоза, венерически и злокачествени заболявания.

Черноморската луга е с доказан медицински ефект – прилага се при лечение и профилактика на болести, свързани с опорно-двигателния апарат, кожни възпаления и рани, разширени вени, настинки и простудни заболявания. Препоръчва се при артрози, артрити, тендовагинити, дископатии, изкълчване на ставите и ишиас. Добре е да се стои в лугата не повече от 20-30 минути, за да не се претоварва сърцето.

Посещението на естествените басейни с лечебна кал, сол и луга е напълно безплатно, затова през лятото са обичайна гледка хората, нацапани с кал.

Можете да последвате примера на местните, за които е удоволствие след дългия работен ден да си направят няколко лечебни процедури, а след това да се изкъпят в морето в близкия плаж и да съберат малко тен. Това действа отпускащо и зарежда с нови сили всеки, докоснал се до лековитите дарове от природата – кал, луга, слънце и морска вода.

До басейните с кал и луга има паркинг, където можете да оставите колата си безплатно. В района има и безплатен wi-fi. Мястото е оборудвано с душове, а плажът е на по-малко от сто метра.

Как да стигна?

Разрешените за ползване басейни с лечебна кал и луга са в южната част на Атанасовско езеро до административната сграда на „Черноморски солници“. Два са възможните подхода да стигнете до там:

1.Единият минава през Приморски парк (Морската градина) на Бургас и по него в посока север може да стигнете до червените и черни басейни пеш и/или с колело. Достъпът с автомобили е ограничен, заради производствената дейност на Черноморски солници;

 2.Другият е през главния път от Бургас за Варна. Този подход е достъпен само с автомобил. Трябва да се отбиете на разклонението за Каблешково, но да следвате табелите за Солници – Юг. Веднага след спускането по отклонението посоката, в която трябва да поемете е вдясно и се стига до бариерата на Черноморски солници или бившия бункер, намиращ се на самия бряг на морето.

 

Коментари (0)


This thread has been closed from taking new comments.